South Gloucestershire

Battleships by Sasha Ward

elevation sm.jpg

The second part of my commission for the Lidl store in Kingswood, South Gloucestershire has just been installed following the sort of massive delay that has happened a lot over the past year. You can just see the new tile panel next to the Lidl sign in the photo above, for a description of the windows that make up the earlier part of the commission see my previous blog here.

The tile panel links to my designs for the windows that are set along the back of the building on this busy residential street (Cecil Road). It is made of Italian porcelain tiles in a range of beautiful colours, overprinted with layers of detail in ceramic enamel. The oranges are so much more orange than the ones you get in glass, as well as being a great match for the spirit level during installation (below left)

Tile panel during installation and completed: dimensions 1.6 m (h) x 2 m (w).

Tile panel during installation and completed: dimensions 1.6 m (h) x 2 m (w).

4 stages of the design on squared pape

4 stages of the design on squared pape

I call this commission "battleships" because when I was working out the design, concerned about balancing the blocks of detail in the overall composition, I realised I was drawing out a sea full of cruisers, destroyers and battleships as if I were playing the game, with none of them touching each other. I was pleased to find that the printed tiles came with a numbered plan (below) that you could probably use to play battleships as well as getting each tile in the right position.

battleships.jpg

There was another lovely sky on installation day, the colours looked great on the side of the building and were much admired by passers by. They are behind the green grid of a mesh fence, but you can get down the side of the building for a closer look.

vinyl & tile sm.jpg

Drive By Design by Sasha Ward

Driving along Cecil Road

Driving along Cecil Road

This is the first part of my commission for a new Lidl store in Kingswood, South Gloucestershire. The side of the building is on a residential street, so the standard elevation has been enlivened with a series of "windows" and a design printed on opaque vinyl that links the three sets of panels with ribbons of colour and pattern.  

panel 3.jpg

As you can see from the two sets of designs above, things change during the building process. Where there were four windows per set, there are eventually five. Where the landscape design took account of these windows, in the end it didn't and there was a fence with a banner on it partly obscuring the end windows that announced the opening of the shop in November (below).

panel 4.jpg
panel 2s.jpg

However, I am happy with my design. The geometry goes well with the grids of the building and the fence, the stars in various forms link with the lines of trees and upright posts and the colour scheme looks just right under the grey or the blue sky. In the details taken from the partially obscured windows (who knows, the banner may have been removed by now) you can see different types of stars and details from local buildings both printed and reflected in the vinyl.

panel 1.jpg